Vaříme s Gregorem
Gregor Johann Mendel je po celém světě znám díky svým pokusům na rostlině hrachu setého (Pisum sativum). Genetika a hrách - to jsou dvě hlavní věci, které každému vyvstanou na mysli. Hrách však není jen vhodnou rostlinou pro pokusy, ale jeho plody jsou lahodným pokrmem v kuchyních celého světa. A to ve více formách - čerstvé kuličky přímo z lusku, hrách nakládaný, pražený, ve formě pasty, kaše, polévky... Spolu s dalšími luštěninami je jednou ze superpotravin, které by v budoucnu mohly pomoci vyřešit světovou krizi, hlad. Toto téma bylo i hlavním mottem uplynulé světové výstavy EXPO Dubai 2020, kde byl Mendel prezentován naším muzeem.
Rčení „jiný kraj, jiný mrav“ můžeme reflektovat i v gastronomii. Co kraj, to jiné zvyklosti a jiné využití lokálních zdrojů. Neplatí to jen o České republice, ale může být sledováno globálně. Na Moravě známe pučálku, z japonské kuchyně sojové fazolky edamame, u britských fish ´n´chips nemůže chybět hrachová pasta. Luštěniny jsou oblíbené, chutné a výživné.
Mendel spojuje svět a gastronomie též. Pojďme společně vytvořit Mendelovu mezinárodní hrachovou kuchařku! Pochlubte se recepty ze svého kraje, své domoviny. Spojme svět skrze chutě!
Jak na to? Při návštěvě muzea můžete vyplnit letáček na recepci. Letáčky budou k dispozici během Festivalu Mendel, Mezinárodní genetické konference, v restauracích a kavárnách po Brně. Nebo vyplňte dotazník online. Poprosíme o: název, suroviny, autora, zemi původu, pokud máte fotografii, tak i o tu. A kdyby jste měli příhodu či vzpomínku týkající se hrachového pokrmu, sem s ní.
Pro koho je projekt určen:
Pro všechny. Zajímá nás, jak vám chutná hrách, v jaké podobě, jak jej využíváte v kuchyni, vařila vám babička něco s hrachem, když jste byli malí, setkali jste se se zajímavým pokrmem na dovolené? Co je pro váš region typické?
Průběh projektu / Harmonogram:
- 19.7.2022 vyhlášení projektu a následný sběr receptů až do konce roku 2022
- průběžně budeme recepty zveřejňovat zde na webu muzea, dále pak na facebooku muzea a instagramu projektu
- na jaře 2023 spustíme hlasování o nejoblíbenější recepty, které si pak společně uvaříme v prostorách opatství na Starém Brně
Tento projekt vznikl za finanční podpory statutárního města Brna, kterému tímto děkujeme a těšíme se na recepty z magistrátu :-)